Als dementie een rol in het leven van uw partner gaat spelen staat u er niet alleen voor. Informatie krijgen over moeilijk te begrijpen gedrag is al een belangrijke stap waarmee u deze nieuwe situatie kunt hanteren. Daarnaast zijn er tal van maatregelen en diensten van Zorggroep De Vechtstreek waardoor u samen langer thuis kunt blijven wonen. Als thuis wonen echt niet meer gaat biedt Zorggroep De Vechtstreek kleinschalig wonen als herkenbare en fijne woonomgeving waarbij veiligheid en geborgenheid wordt geboden.
Langer thuis met dementie
Dementie is een ingrijpende ziekte voor u en alle betrokkenen en vaak moeilijk te accepteren. Omgaan met dementie roept veel vragen op. Het begeleiden en zorgen is voor alle betrokkenen vaak zwaar en moeilijk. Ons doel is dat u met hulp en ondersteuning van mantelzorgers zo goed en lang mogelijk zelfstandig en comfortabel thuis kan blijven wonen.
De zorgbemiddelaars geven goede informatie, voorzien u van advies en indien nodig regelen zij voor u de zorg. Wij bieden zorg en behandeling in alle stadia aan. Als het thuis niet meer gaat dan kijken we samen met u en uw familie en andere mantelzorgers naar mogelijke oplossingen. Dit kan bijvoorbeeld de dagbesteding of een geschikte woonruimte zijn. Onze dementie zorgverleners hebben ruime ervaring en kennis om u en alle betrokkenen te kunnen begeleiden.
Ondersteunende technologie voor mensen met dementie
Deze infographic geeft overzicht van beschikbare technologieën voor thuiswonende mensen met dementie.
Casemanager dementie en Dementie consulent
Zorggroep De Vechtstreek werkt samen met de casemanager dementie en de dementie consulent van andere organisaties (gemeente en zorgaanbieders). De casemanager en de consulent dragen bij aan het verhogen van de kwaliteit van zorg thuis, het voorkomen van onnodige opname en de kwaliteit van leven voor de dementerende, diens partner en naaste familie. Men kan kosteloos gebruik maken van deze diensten.
De casemanager en de consulent zijn vertrouwenspersonen, adviseurs en pleitbezorgers tijdens het hele zorgproces in de thuissituatie. Zij zetten zich in om de oudere met dementie zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving te laten wonen en ondersteunt de mantelzorgers.
De casemanager dementie en de dementieconsulent werken nauw samen met de huisartsen, thuiszorg, zorgbemiddelaars en de ouderenadviseur van MOmenz. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Alzheimer Nederland.
Wij komen graag bij u langs en luisteren vooral naar wat u graag zou willen. Heeft u vragen en wilt u meer informatie over dementiezorg dan kunt u onze zorgbemiddelaars bellen of mailen, zie inzet “Zorgadvies” rechts op deze pagina.
Wonen in het woonzorgcentrum
Zorggroep De Vechtstreek biedt op drie locaties afdelingen met leefeenheden specifiek voor cliënten met psychogeriatrische aandoeningen (dementie). Deze leefeenheden bestaan uit een zitslaapkamer met badkamer en er is een gezamenlijke huiskamer. De zorgverlening is aanvullend en overnemend van aard en sluit aan op de behoefte van de cliënt. De zorgafspraken leggen we vast in het persoonlijke zorgleefplan.
Huiselijk
Het samen wonen in een leefeenheid is gericht op huiselijkheid en een gezellige sfeer. De meeste activiteiten zijn van huishoudelijke aard zoals tafeldekken, opruimen, afwassen, wasgoed vouwen en spelletje spelen. Maar ook activiteiten als gesprek van de dag, planten verzorgen etc. Ook wordt er in de huiskamer zelfstandig gekookt.
Met het aanbieden van een zo normaal mogelijke woonomgeving te bieden wordt bereikt:
- handhaving van bestaande mogelijkheden door lichamelijke en mentale coaching;
- bieden van structuur en geven van zekerheid door een vast dagritme te bieden;
- versterken van de eigenwaarde van de cliënt;
- het bevorderen van onderlinge contacten.
Visie op wonen
Voor de cliënten is het van belang dat zij een herkenbare en fijne woonomgeving hebben, waarbij veiligheid en geborgenheid wordt geboden.
Doelgroep
Kleinschalig wonen is voor ouderen met psychogeriatrische problematiek (dementie) waarbij multidisciplinaire zorgverlening noodzakelijk is (verpleeghuiszorg). Tevens is het van belang dat de cliënt gebaat is met een huiselijke en veilige woonomgeving. Er is een indicatie nodig met zorgzwaarte pakket 5 grondslag PG.
Zorg op maat
Iedere cliënt heeft andere behoeftes. Daarom wordt een individueel zorgleefplan opgesteld, zodat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Cliënten kunnen hun eigen huisarts behouden.
Uw familie doet mee
Familieleden betrekken we graag bij deze bijzondere vorm van begeleiding. Een familielid is verantwoordelijk voor uw geldzaken. Ook een kwestie van mantelzorg. Regelmatig organiseert De Zonnebloem avonden speciaal voor familieleden van bewoners.
Zorgadvies
Voor meer informatie, advies en aanmelding kunt u het onderstaande formulier invullen of onze zorgbemiddelaars bellen / mailen (zie inzet “Zorgadvies”)..